vrijdag 29 januari 2010

‘CHAR: LEVEN NA EEN RAMP’ BIJ RTL 4

Char Margolis, die al meer dan dertig jaar als medium werkt en sinds 2002 vele Nederlandse harten heeft gestolen, komt vanaf donderdag 4 februari met een nieuw programma. In ‘Char; Leven Na Een Ramp’ gaat Char op locatie en geeft zij nabestaanden van slachtoffers die bij een ramp om het leven zijn gekomen thuis een reading en maakt contact met hun overleden dierbaren. Zes weken lang staat elke uitzending in het teken van een Nederlandse ramp of een ramp in het buitenland waarbij Nederlanders zijn gekomen. Zo komen de Herculesramp, de Tsunami, de Dakotaramp, de Teneriferamp, de vuurwerkramp in Enschede, de Marbonexplosie, de Faroramp en het Koninginnedagdrama in Apeldoorn voorbij.


Wanneer mensen een ramp meemaken kan dat een grote impact hebben op hun verdere leven. In elke uitzending vertellen de nabestaanden hun eigen verhaal. Waar waren ze op het moment dat ze hoorden van de ramp? Wanneer drong het tot ze door dat hun dierbare was omgekomen en hoe verliep de identificatie? Hoe hebben zij de ramp verwerkt en hoe heeft de ramp hun leven beïnvloed? Door het abrupte einde van hun overleden dierbare blijft vaak de vraag ‘Wat is er precies gebeurd?’ onbeantwoord voor de nabestaanden. Door deze vraag aan Char te stellen hopen zij rust te vinden. In sommigen gevallen bezoekt Char samen met de families de plek des onheils of het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.



In de eerste aflevering gaat Char op bezoek bij nabestaanden van de Herculesramp. Maandag 15 juli 1996 om twee minuten over zes stort het Belgische Hercules transportvliegtuig neer op vliegbasis Eindhoven. In plaats van reddingswerk wordt er meteen begonnen met blussen, omdat de luchtverkeersleider niet weet dat er passagiers aan boord zijn. Na twintig minuten komen de brandweerlieden erachter dat er zevenendertig jonge leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht in het vrachtvliegtuig zitten. Vierendertig van hen overleven de crash niet.



Char geeft aan vier families een reading. Piet en zijn zoon Ruud hebben allebei veel verdriet om het verlies van hun dochter en zus die op 26-jarige leeftijd overleed. Zij was militair muzikant bij de Landmacht. Een dag voor de ramp heeft zij met het fanfarekorps opgetreden in Italië. Door de ramp hebben Piet en zijn zoon Ruud al jaren geen contact meer met elkaar. Char geeft hen allebei apart een reading.



De broer en zoon van Gabij en Serge was militair muzikant en verongelukte op 27-jarige leeftijd door de Herculesramp. Hij speelde tuba in het fanfarekorps.



Moeder Helga heeft nog elke dag heel veel verdriet om haar 21-jarige zoon. Ook hij speelde in het fanfarekorps. Haar dochter Heidi heeft Char ingeschakeld en hoopt dat zij hen met een reading rust kan bieden.



Na de readings gaat Char samen met de families terug naar de plek des onheils. Op de vliegbasis van Eindhoven staat een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Herculesramp.

Uitzending: wekelijks, vanaf donderdag 4 februari tussen 21:30 en 22:30 uur bij RTL 4.



Website: www.rtl.nl/char

Geen opmerkingen: