vrijdag 8 mei 2009

AVRO-PROGRAMMA 'LEKKER ORIGINEEL!': IS ALLES AL EEN KEER GEDAAN?

Kunnen kunstenaars en andere creatievelingen nog origineel zijn? In het AVRO-programma ‘Lekker Origineel!’ praat presentatrice Regina Romeijn daarover met mensen uit diverse disciplines.: mode-ontwerper Erik Frenken, beeldend kunstenaar Hugo Kaagman, vier studenten van de Rietveld Academie en hoogleraar psychologie Carsten de Dreu.



Mode-ontwerper Erik Frenken werkte vier jaar bij Viktor & Rolf en is sinds een jaar hoofddesigner bij het Nederlandse denimmerk Blue Blood. Waar haalt hij de inspiratie voor de nieuwe collecties vandaan? En hoe blijft hij origineel?



Beeldend kunstenaar Hugo Kaagman heeft Delftsblauw als terugkerend thema. Inmiddels hebben veel ontwerpers er iets mee gedaan. Maar wie is er nu origineel?



Maarten, Niels, Lotte en Marianne studeren aan de Rietveld Academie. Hoe ervaren zij originaliteit? Wat zijn hun voorbeelden en wat inspireert hen? Kunnen zij nog iets toevoegen in een tijd waarin alles al gedaan lijkt te zijn?



Eén van de belangrijkste vragen blijft natuurlijk: wat is originaliteit? Carsten de Dreu is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar creativiteit waar originaliteit een kenmerk van is. Volgens De Dreu zijn er meerdere wegen die naar het Rome van de creativiteit leiden. Iets wat hij duidelijk maakt door Regina een aantal testjes te laten doen.



‘Lekker origineel!’ Zaterdagavond 30 mei om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 3.

Geen opmerkingen: