dinsdag 14 april 2009

‘VOLVO OCEAN RACE: STOERE MANNEN, HOGE GOLVEN’ BIJ RTL 7

Windkracht 12 en golven van meer dan tien meter hoog dreigen de zeilboot te verpletteren. Loerende piraten en het gevaar van botsingen met ijsbergen en containers houden de tien zeilers dag en nacht scherp. En dan ook nog de competitie tussen acht teams in de zwaarste zeilrace om de wereld, de Volvo Ocean Race. Tien zeilers varen aan boord van de Nederlandse Delta Lloyd 40.000 zeemijl onder de meest extreme omstandigheden en strijden voor de Fighting Finish Trophy. Cameraman Sander Pluijm vaart mee en dankzij de unieke realityreeks die dit oplevert, kan de RTL 7-kijker vanaf zaterdag 18 april met de bemanning meeleven.



De race startte op 4 oktober in Alicante en finisht negen maanden later, straks op 27 juni in Sint Petersburg. De bemanning krijgt het niet bepaald cadeau: de Delta Lloyd is lekgeslagen in een storm bij Taiwan en moest vervolgens gerepareerd worden in Rio de Janeiro, de boot werd bij Alicante geramd door het jacht van Team Russia en op de Atlantische Oceaan brak een deel van de mast af. Hoe vangen de mannen onderling de tegenslagen op terwijl ze gelijkertijd zo snel mogelijk rond de wereld moeten zeilen?



Nog nooit mocht een verslaggever mee aan boord in de loodzware oceaanrace. Sander Pluijm, die de bemanning absoluut niet mag helpen en alleen mag filmen: “Het is een unieke kans. Vergelijk het gerust met de Formule 1, het is alsof ik mocht filmen in de renstal van Ferrari en mee mag rijden met Felipe Massa zelf.”

Dat het niet altijd eenvoudig werken is voor de cameraman, voor wie zeezeilen op zich niets nieuws is, bleek wel aan boord van de 70-voet Delta Lloyd: “Stampend op de golven ontdekte ik hoe het is om achter de laptop een filmpje te monteren. Ik denk dat dit de meest wiebelige werkplek ter wereld is.”



Uitzending: RTL 7, wekelijks, vanaf zaterdag 18 april om 18.30 uur, hh op zondag 19 april om 17.30 uur, en daarna elke werkdag in de RTL Z- carrousel in blokken van 20 minuten.

Geen opmerkingen: