vrijdag 13 maart 2009

AVRO CLOSE UP PRESENTEERT ' GILBERT & GEORGE ''ART FOR ALL'' '

‘Kunst is voor iedereen’ is het motto van het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George. Sinds de jaren zestig trekken ze internationaal de aandacht met hun live performances, videokunst en grote glas-in-lood-achtige fotomontages. Hun dagelijks bestaan zien zij niet los van hun kunst, integendeel: ze vormen al jaren een ‘levend kunstwerk’, gekleed in onberispelijke maatkostuums. De AVRO zendt op zondag 15 maart de documentaire ‘ Gilbert & George: ’’Art for All’’ ’ uit in zijn volledige lengte van 100 minuten.


De jonge Julian Cole poseerde in 1986 als model voor kunstenaars Gilbert & George. Vervolgens richtte Cole als regisseur zèlf de camera op het duo. Het intieme en ontroerende portret dat hij in een periode van bijna twee decennia tot stand bracht, toont Gilbert en George voor het eerst in hun opmerkelijke relatie tot elkaar, maar ook in hun hoedanigheid als ‘levend kunstwerk’.

De film volgt het spoor van de twee mannen, beiden afkomstig uit een eenvoudig milieu, en laat zien hoe ze bijna veertig jaar geleden het internationale artistieke podium betraden waar ze sindsdien hun raadselachtige en omstreden dubbele act opvoeren. Aan Gilbert & George zijn wereldwijd meer exposities gewijd dan aan welke andere levende kunstenaar dan ook.

De documentaire toont in hoeverre ze hun motto ‘Art for All’ (‘Kunst voor iedereen’) hebben waargemaakt met hun baanbrekende tentoonstellingen in onder meer Rusland en China en laat zien hoe kunst in staat is culturele grenzen te overschrijden.



Regie, productie en camera: Julian Cole.


AVRO Close Up: ‘’Gilbert & George ‘‘Art for All’’ ‘, zondag 15 maart 2009 om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Geen opmerkingen: