zaterdag 20 december 2008

REINIER SMIT WILDE ANDER LATEN OPDRAAIEN VOOR MOORD OP ZIJN VROUW

REINIER SMIT WILDE ANDER LATEN OPDRAAIEN VOOR MOORD OP ZIJN VROUW
Peter R. de Vries verijdelt duivels plan

In Peter R. de Vries, misdaadverslaggever zondag 21 december aandacht voor Reinier Smit. De Groninger kreeg deze zomer 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw Gonda, een moord die hij tijdens het uitzitten van zijn straf in de schoenen van een ander wil schuiven om zo zelf weer op vrije voeten te komen. Peter R. de Vries, misdaadverslaggever is zondag 21 december om 21.30 uur te zien bij SBS 6.

Motief
Het lichaam van 30-jarige Gonda wordt december 1996 aangetroffen in het afgebrande huis van de familie Smit in Hoogezand. Omdat de kluis leeg is, er lag drieƫnhalve ton aan guldens in, is de eerste gedachte van de politie dat Gonda is omgebracht bij een inbraak of een overval, waarna brand is gesticht. Maar al snel komt echtgenoot Reinier in het vizier. Hij heeft speelschulden, ruzie met zijn vrouw over zijn gokverslaving en naast een motief haar te vermoorden een zwak alibi. Maar hard bewijs tegen hem ontbreekt heel lang. Het duurt toch nog 12 jaar eer Reinier wordt veroordeeld; dat gebeurt in juni van dit jaar.

Details
In de gevangenis in Ter Apel beraamt Smit een geraffineerd plan om onder zijn straf uit te komen. Hij wil een medegevangene de schuld op zich laten nemen en belooft hem hiervoor veel geld. De medegevangene speelt het spel mee met Smit en komt details te weten die tot dan toe alleen bij de politie bekend waren. En bij de dader vanzelfsprekend. De medegevangene van Reinier Smit neemt contact op met Peter R. de Vries en de politie en doet het hele verhaal uit de doeken.

Posbankmoord
In de uitzending verder aandacht voor de zogenaamde Posbankmoord, de moord op Alex Wiegmink in 1997. Mede dankzij een tip van Peter wordt daarvoor een verdachte aangehouden. Maar blijft nog de vraag of deze 47-jarige Arnhemmer Bernard K. daadwerkelijk de moordenaar van Wiegmink is?

Moord Ida Klijnstra
Tot slot de laatste ontwikkelingen in de zaak Ida Klijnstra. Deze vrouw uit het Friese dorpje De Blesse is op 23 juni van dit jaar vermoord in de keuken van haar woning. In onze uitzending nieuwe verrassende feiten die een oplossing van deze moord dichterbij brengen.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever
Zondag 21 december, 21.30 uur bij SBS 6

Geen opmerkingen: