zaterdag 19 juli 2008

Missie Uruzgan: 2 jaar later bij SBS 6

Missie Uruzgan: 2 jaar later bij SBS 6

SBS 6 zendt op 6 augustus om 23.20 uur de documentaire Missie Uruzgan: 2 jaar later uit. Deze special is een indrukwekkend en persoonlijk verslag van het leven van de militairen in Kamp Holland in Uruzgan. De 22-jarige korporaalchauffeur Marina wordt gevolgd tijdens haar werkzaamheden in het kamp. Thuis in Nederland maken haar ouders zich grote zorgen en die willen maar één ding: dat Marina veilig thuis komt.

In de documentaire vertelt Marina over haar leven in Kamp Holland. Als korporaalchauffeur van een pantserwagen rijdt ze vaak voorop tijdens de patrouilles en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Ze wordt gevolgd tijdens haar oefeningen en tijdens haar dagelijkse bezigheden. Ook praten haar ouders openhartig over het gemis van hun dochter en de angsten die zij hebben. Zij willen het liefste dat Marina nu naar huis komt.

De confrontatie met de rauwe werkelijkheid is hard voor de militairen. Naast het vreselijke oorlogsleed dat zij elke dag zien onder de plaatselijke bevolking, moesten zij ook afscheid nemen van collega’s. Maar ondanks de doden die de missie al heeft geëist, gaan de militairen toch iedere dag naar buiten om hun werk te doen. Want de legerleiding is duidelijk over onze aanwezigheid in Uruzgan: ‘Het mag niet voor niets zijn geweest’.

Geen opmerkingen: