Willem Duys is afgelopen nacht in Hilversum overleden. Maar liefst 40 jaar was hij verbonden aan de AVRO en presenteerde hij diverse spraakmakende radio- en televisieprogramma’s. Ter nagedachtenis zendt de AVRO hedenavond een speciale in memoriam uit waarin herinneringen worden opgehaald aan deze unieke presentator. Duys had een neus voor talent en stond zelf ondermeer bekend om zijn improvisatievermogen en eigenzinnigheid. De laatste jaren koos hij voor een leven buiten de schijnwerpers. Willem Duys is 82 jaar geworden.
AVRO Directeur Willemijn Maas: “Met dit verlies gaan mijn gedachten in eerste instantie uit naar mevrouw Duys, naar de kinderen en naar de overige familie en vrienden. Niet alleen voor de AVRO is Willem Duys van grote betekenis geweest, maar voor alle Nederlanders. Als presentator was hij intrigerend, innovatief, enthousiast, betrokken en had hij een enorm improvisatievermogen. Ik herinner me dat ik vroeger samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd zat wanneer hij op televisie was. Met het verlies van AVRO-coryfee Willem Duys is een eigenzinnig talent van ons heengegaan. Hij blijft een icoon van de Nederlandse televisie.”
Ter nagedachtenis besteedt de AVRO op televisie, radio en internet aandacht aan het overlijden van Willem Duys.
Vanavond wordt ‘Een leven voor de vuist weg’ uitgezonden, een in memoriam van tv-maker Han Peekel, waarin vrienden en oud-collega’s van Willem Duys herinneringen aan hem ophalen. Ook op de radio zal speciale aandacht worden besteed aan zijn overlijden.
Tevens is het voor iedereen mogelijk om hun steun te betuigen op AVRO’s online gastenboek op http://www.avro.nl/
Duys begon zijn carrière bij de AVRO in 1959 en presenteerde vervolgens 40 jaar programma’s op zowel radio als televisie. Hij werd ondermeer bekend als presentator van de kunst- en cultuurprogramma’s ‘Jonge Mensen Op Weg Naar Het Concertpodium’ en de ‘Weetjenogvantoen’-show. Hij was jarenlang vast panellid van de hilarische televisiequiz Babbelonië en met de programma’s ‘Flits’ en ‘Voor de Vuist Weg’ bewees hij een allround presentator te zijn die gevoel had voor talent en die tot het uiterste ging om een goed programma neer te zetten. Onvoorbereid was hij op zijn best. Legendarisch zijn dan ook de verhalen over hoe hij kort voor een aankondiging van een artiest, van wie hij bij wijze van spreken enkele minuten daarvoor nog nooit had gehoord, nog even een hoestekst of biografie doorlas en vervolgens een lyrisch betoog hield, met lange volzinnen vol superlatieven.
In zijn carrière ontving Willem Duys meerdere belangrijke prijzen als de Gouden Televizier-Ring voor de Populairste Televisiepersoonlijkheid (1974), de Zilveren Fonograaf (1985) en hij werd daarnaast uitgeroepen tot Radioman van het Jaar (1999). In 1980 werd Willem Duys benoemd tot Ridder in de Orde Van Oranje Nassau.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten