donderdag 21 augustus 2008

'DE FROGERS: EFFE GEEN CENT TE MAKKEN' KOMEND NAJAAR BIJ RTL 4

'DE FROGERS: EFFE GEEN CENT TE MAKKEN' KOMEND NAJAAR BIJ RTL 4





Honderdduizenden Nederlanders waren het afgelopen jaar weer afhankelijk van een bijstandsuitkering of het minimumloon. Om te laten zien hoe het is als je buiten de grenzen van de welvaart valt, gaan de succesvolle Rene en Natasja Froger met hun gezin een maand lang op bijstandsniveau leven. Zij ervaren hoe het is als elke cent moet worden omgedraaid en er voor etentjes, luxe, hobby's en vakanties geen ruimte in het huishoudboekje bestaat. Deze ervaringen zijn komend najaar te zien in het nieuwe RTL 4-programma 'De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken'. Met deze achtdelige docusoap wil de familie aandacht vragen voor deze sluimerende problematiek en de Voedselbank in het bijzonder.



Erland Galjaard, programmadirecteur RTL 4: “Met 'De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken' willen we op respectvolle wijze ook dit deel van onze samenleving bij het grote publiek in beeld brengen. De tegenstellingen zijn hierbij groot, zodat de problemen waar mensen mee kampen helder overkomen. Ik vind het van Rene Froger en zijn gezin zeer moedig dat ze aan dit programma deelnemen en zich hiermee kwetsbaar durven opstellen. Het biedt hen bovendien de mogelijkheid om de noodzaak en het bestaan van De Voedselbank onder de aandacht te brengen, een zaak die ze aan het hart gaat."



Rene Froger: "Het is eigenlijk triest dat er in zo'n welvaartsland als Nederland mensen van de Voedselbank moeten leven. Helaas is 't zo. Voor de mensen in zulke omstandigheden kun je alleen maar respect opbrengen. Behalve dat dit voor ons gezin een leerzame ervaring is, kunnen we hiermee ook aandacht vragen voor de Voedselbank."



De Frogers, die het zelf ook niet altijd zo breed hebben gehad als nu, leveren deze maand al hun luxe in. Ze moeten rondkomen van een bedrag dat gelijk staat aan een bijstandsuitkering. Voor de inrichting van hun nieuwe woning krijgen ze slechts duizend euro, zodat ze een beroep moeten doen op bijvoorbeeld internet en de Kringloopwinkel. Maar het leven gaat door: Rene en Natasja blijven gewoon hun werk doen, alleen met het verschil dat ze nu niet van de daarvoor gebruikelijke beloning kunnen genieten en dat Rene nu met een oude Opel station zijn optredens zonder pech onderweg moet zien te bereiken. Het gaat tenslotte om het rond kunnen komen van een minimaal bedrag, net als vele andere Nederlanders moeten doen.



De Voedselbank bemiddelt tussen producenten van met name etenswaren en mensen die in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen. Er zijn inmiddels 110 vestigingen in Nederland.

Geen opmerkingen: