donderdag 11 juni 2009

NPS en NOS maken speciale uitzending over Anne Frank

Op 12 juni is het 80 jaar geleden dat Anne Frank geboren werd. NOS Evenementen en de afdeling Geschiedenis van de NPS slaan voor deze bijzondere gelegenheid de handen ineen. Anne Frank is misschien wel het beroemdste meisje ter wereld, maar weten we eigenlijk wie ze was? In een thema-uitzending van anderhalf uur staan we stil bij dit uitzonderlijke fenomeen.


In ‘Anne Frank, 80 jaar’ gaat presentator Rob Trip op zoek naar antwoorden op allerlei vragen: Wat was ze eigenlijk voor meisje? Wie was haar zus, Margot? Wat heeft ze meegemaakt in de laatste maanden van haar leven? Waarom is haar dagboek wereldberoemd en waarom is ze zo'n uniek symbool van de holocaust geworden? Hoe is haar leven in de loop der jaren in beeld gebracht, in documentaires, films en dramaproducties? En is al die aandacht terecht?



Eindredacteur Ad van Liempt: "Er komen meer dan een miljoen mensen per jaar naar het Anne Frank Huis. Het lijkt wel of Anne Frank in het buitenland bekender is dan in Nederland. Dankzij de samenwerking met de Anne Frank Stichting hopen we veel vragen te kunnen beantwoorden in deze bijzondere televisie-uitzending."



Rob Trip presenteert het programma op 12 juni vanuit het Anne Frankhuis en zal daar gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Hij praat o.a. met de acteur en actrice Jeroen KrabbĂ© en Jip Wijngaarden, die de rol van Otto Frank en Anne Frank vertolkten in het toneelstuk ‘Het dagboek van Anne Frank’ in 1985. Verder praat hij met Hans Westra en Teresien da Silva van de Anne Frank Stichting, en David Barnouw, onderzoeker en voorlichter bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Ook Buddy Elias, een volle neef Anne Frank, is te gast.

Geen opmerkingen: