vrijdag 13 maart 2009

MARIJN HALSEMA VERRAST ZIJN MOEDER MET 2CD!


Frans Halsema: 25 jaar na zijn dood Springlevend
foto www.gentlelook.nl


Tijdens een besloten bijeenkomst in Baarn, in aanwezigheid van mede samensteller PIET TULLENAAR, verraste MARIJN HALSEMA zijn moeder ANKE HALSEMA met de zojuist uit de fabriek meegenomen 2-CD van zijn vader: SPRINGLEVEND.



Precies vijfentwintig jaar geleden overleed cabaretier/zanger Frans Halsema, op 24 februari 1984. Omdat zijn ster in al die tijd nauwelijks vervaagd is en zijn muziek nog vaak te horen is, dook op verzoek van muziekmaatschappij Universal Music, de bekende ‘geluidsresearcher’ Piet Tullenaar in de archieven van Beeld en Geluid en daar trof hij ruim 20 opnames aan die niet eerder op plaat of CD zijn uitgebracht. Halsema’s zoon Marijn ging met dat materiaal en het wel eerder verkrijgbare repertoire aan de slag. Het resultaat komt vandaag uit: de 2CD ‘Springlevend’.



‘Springlevend’ is een gedurfde titel zo’n kwart eeuw na iemands overlijden, ‘maar’, zegt Marijn Halsema in zijn voorwoord in het boekje dat in de fraai verpakte dubbel-CD is bijgesloten, ‘hij verwoordt zo goed wie je was, de wijze waarop je in het leven stond, je blijdschap, vrolijkheid, humor en bovenal je lach. Al luisterend bleek nog steeds hoe mooi de teksten zijn die je zong, hoe bijzonder de arrangementen en hoe helder en zuiver je stem.”



Uniek materiaal

Halsema jr. stuitte samen met Piet Tullenaar op uniek materiaal, liedjes waarvan niemand wist dat ze nog bestonden, liedjes waarvan zij niet eens wisten dat hij ze ooit had gezongen en repertoiretoppers in een andere uitvoering. Al die bijzondere opnames, 23 in totaal, staan op de tweede CD van ‘Springlevend’. Daarop zijn onder meer een duet met Robert Long (‘Moederziel alleen’) te horen en verschillende nummers waarop Halsema live wordt begeleid door het Metropole Orkest met arrangementen van Dolf van der Linden en Bert Paige. Hieronder het nog altijd immens populaire ‘Voor haar’ en een registratie van het nummer ‘Klein’ tijdens zijn laatste liveoptreden dat plaatsvond in Theater Gooiland in Hilversum.

Op CD 1 staan 23 van de beste liedjes van Frans Halsema met ‘Zondagmiddag Buitenveldert’, ‘Vluchten kan niet meer’, ‘Ik-Jij’, ‘Sandra’, ‘Vrij’ en natuurlijk ‘Voor haar’ in de oorspronkelijke versie.



In de loop van 1983 kreeg hij last van zijn stembanden en werd slokdarmkanker bij hem geconstateerd. Hierdoor moest hij een optreden tijdens het Boekenbal van dat jaar aan zich voorbij laten gaan. Wel bereidde hij nog een nieuw theaterprogramma voor, maar dat zou nooit in première gaan. Hij overleed op 44-jarige leeftijd op 24 februari 1984.



Frans Halsema 2CD ‘Springlevend’ is vanaf heden verkrijgbaar.

barcode 06025 17996069 cat. No. 179 960-6 adviesprijs € 19,99

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo.
Wat een mooi dubbel cd is dit,toen ik de reclame voorbij zag komen op de tv heb ik deze gelijk gekocht.
Het roept oude herinneringen bij me op.Wat gaat de tijd toch snel, al weer 25 jaar geleden.
Jan.

Unknown zei

ik heb hem ook! erg mooi en dan te weten dat Marijn Brouwers dit materiaal gaat brengen in het theater, zie http://www.op-zoek-naar-zorro.nl/frans-halsema