dinsdag 24 maart 2009

AVRO CLOSE UP: 'DORIS DAY SUPERSTAR'


Lang, slank, platinablond en altijd met een stralende glimlach: actrice Doris Day was in de late jaren vijftig en vroege jaren zestig de ideale schoondochter én een absolute superster. Vrouwen wilden op haar lijken, mannen met haar trouwen. De documentaire 'Doris Day Superstar' blikt terug op de carrière van de voormalige filmster die dit jaar vijfentachtig wordt.

Doris Day, de populairste actrice uit de geschiedenis van Hollywood, leeft nog altijd en dat weet niet iedereen. Ze woont in Carmel-by-the-Sea in Californië, een stadje aan de kust met de charme van San Francisco en de glamour van Hollywood waar de rijken hun levensavond slijten.

Mevrouw Day, geboren als Mary Anne Kappelhof (1924), viert in 2009 haar vijfentachtigste verjaardag. Hoewel ze al dertig jaar niet meer in de openbaarheid verschijnt, geldt Doris Day als een cultuuricoon van de twintigste eeuw dat ook vandaag de dag nog tot de verbeelding spreekt. Haar films worden nog altijd vertoond en er worden tegenwoordig meer muziekopnames van haar verkocht dan in haar glorietijd. Zelfs jonge mensen kennen haar liedjes: 'Sentimental Journey' uit de tijd dat ze tourde met een bigband, 'Secret Love' uit de film Calamity Jane en natuurlijk 'Que Sera' uit de Hitchcockfilm 'The Man Who Knew Too Much'. Haar imago is onaangetast: geen ster die hoog aan de hemel blinkt, maar een aardse ster, de ideale schoondochter.



De documentaire 'Doris Day Superstar' is een zoektocht: wie is de grote Doris Day en wáár is ze? De filmmakers interviewen Day's collega's uit de film- en muziekwereld, vrienden en familie. Ze zijn ook aanwezig bij de jaarlijks terugkerende radio-uitzending ter ere van Doris Day's verjaardag bij lokaal radiostation 'Magic 63 AM'. De diskjockey draait de hele dag Day's muziek én hij heeft de voormalige filmster geregeld aan de lijn. De documentaire omvat verder vele filmfragmenten uit Day's indrukwekkende oeuvre.



Regie: André Schäfer en Andrew Davies
Een coproductie van FlORIANFILM GMBH en AVRO Close Up

AVRO Close Up: ‘Doris Day Superstar’, zondag 29 maart 2009 om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2. Herhaling vrijdag 3 april, 16.05 uur.

Geen opmerkingen: