donderdag 8 januari 2009

Special rond Neerlands bekendste schaatstraditie te zien bij SBS 6

Special rond Neerlands bekendste schaatstraditie te zien bij SBS 6
Mooiste momenten uit 100 jaar Elfstedentocht

Donderdag 15 januari a.s. is het precies honderd jaar geleden dat de vereniging De Friesche Elf Steden is opgericht, de organisatie achter de Elfstedentocht. SBS 6 zendt die avond daarom een special uit over het bekendste en zeldzaamste schaatsevenement van Nederland. Uit honderd jaar geschiedenis zijn de elf meest memorabele momenten geselecteerd. Geheel binnen het thema wordt de uitzending gepresenteerd door Fries in hart en nieren: Piet Paulusma. 100 Jaar Elfstedentocht is donderdag 15 januari om 23.20 uur te zien bij SBS 6.

Met de aanhoudende vorst gedurende de komende dagen rennen steeds meer landgenoten naar de winkel voor een nieuw paar schaatsen of laten ze hun oude vertrouwde ijzers slijpen. En zoals bij iedere vorstperiode gaat de aandacht dan meteen uit naar de provincie Friesland, waar de belangrijkste vraag van de winter heerst: “Komt er een nieuwe Elfstedentocht?”.
Dit jaar is de tocht nog meer gewenst dan ooit te voren, want de schaatsklassieker viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Met slechts vijftien tochten in de afgelopen honderd jaar, is een nieuwe editie in 2009 dan ook het ultieme verjaardagscadeau voor het meest besproken schaatsevenement van Nederland.

De special 100 Jaar Elfstedentocht presenteert een top 11 van de mooiste, leukste, ontroerendste en meest bizarre momenten van het ultieme winterevenement. De special wordt gepresenteerd door Piet Paulusma en samen met kenmerkende personen van de tocht blikt hij terug op de afgelopen honderd jaar. Zo is er de helse tocht van 1963, de deelname van kroonprins Willem-Alexander en het nostalgische 11-steden bruggetje in Bartlehiem. En wat te denken van de meest uiteenlopende alternatieve Elfstedentochten die men bedenkt tijdens de zachte winters. Ook delen Henk Angenent (winnaar van de laatste editie in 1997) en Erik Hulzenbosch hun ervaringen en is de cameraploeg aanwezig bij de reünie van de Elfstedentochtwinnaars en het bijzondere eerbetoon aan de winnaar van de allereerste Elfstedentocht in 1909.

100 Jaar Elfstedentocht wordt geproduceerd door SBS Productions.

100 Jaar Elfstedentocht
Donderdag 15 januari 2009, 23.20 uur bij SBS 6

Geen opmerkingen: