maandag 29 december 2008

Alberto Stegeman kraakt met neppas beveiliging Schiphol

Alberto Stegeman kraakt met neppas beveiliging Schiphol
Vliegtuig Koningin makkelijk doelwit terroristen

De hangar op Schiphol waar het regeringsvliegtuig staat, de PH-KBX, is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die niets op Schiphol te zoeken hebben. Iedereen die eenmaal binnen de hekken is, kan doen en laten wat hij wil. Hierdoor dreigt groot gevaar voor onder meer leden van ons koningshuis, kabinetsleden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Deze verbijsterende ontdekking deed undercoverjournalist Alberto Stegeman na een zorgvuldig onderzoek van enkele maanden. De beelden van de verborgen cameraoperatie waren vanavond in een extra uitzending van Undercover in Nederland bij SBS 6 te zien. “En dat in een tijd waarin nationaal terrorismebestrijder Joustra waarschuwt voor de hoogste terreurdreiging ooit in Nederland. Onbegrijpelijk,” aldus Stegeman.

Terwijl de beveiliging op Schiphol-Centrum na een eerdere onthullende uitzending van Undercover in Nederland in februari flink is aangescherpt, kunnen ongenode gasten met weinig moeite het regeringsvliegtuig op Schiphol-Oost bereiken. “Schiphol-Centrum is voor zover ik kan inschatten inderdaad helemaal dichtgetimmerd, maar voor Schiphol-Oost geldt dat niet. Voertuigen worden niet structureel gecontroleerd en de pascontrole laat zeer te wensen over.”

Alberto en zijn team maakten op simpele wijze een werkpas van KLM na en wisten met een voertuig meerdere malen Schiphol-Oost te betreden. Uitgerekend op dit gedeelte van Schiphol bevindt zich de hangar met het regeringsvliegtuig waar Koningin Beatrix en Premier Balkenende regelmatig mee vliegen. “Omdat beveiligers deze neppas niet herkennen, konden wij telkens simpel de beveiliging omzeilen. Het grote gevaar van dit structurele lek is dat iedereen dit kan doen, mogelijk ook terroristen".

Niet alleen Schiphol-Oost is makkelijk toegankelijk, ook de hangar zelf staat open. “Op dezelfde avond dat Schiphol-directeur Cerfontaine mij in het programma Pauw en Witteman uitnodigde om met eigen ogen te komen bekijken dat de zaak nu op orde is, stond ik ironisch genoeg binnen de hekken van Schiphol. Zonder uitnodiging. Een paar weken later stond ik op dezelfde manier oog in oog met het vliegtuig van onze Koningin. Ik vind het verbijsterend dat ik zo gemakkelijk bij het regeringsvliegtuig kan komen en daar alle gelegenheid heb om te doen en laten wat ik wil. Nederland liep het risico om in het hart van haar monarchie en haar democratie geraakt te worden,” aldus Stegeman. Stegeman heeft Schiphol voor de uitzending op de hoogte gebracht van waar de lekken zich bevinden, zodat zij tijdig maatregelen konden nemen.

Alberto Stegeman zal tijdens een tweede extra uitzending van Undercover in Nederland op zondag 4 januari om 21.30 uur bij SBS 6 opnieuw aandacht besteden aan deze schokkende onthulling en de gevolgen hiervan.

Geen opmerkingen: